Selecteer een pagina

Scrum toepassen in je dagelijkse leven.

15/10/2020 | 1 reactie

Als je werkt als software ontwikkelaar (of een andere rol hebt binnen een bedrijf dat software maakt) dan is de kans groot dat je  bekend bent met scrum. Zelf gebruik ik scrum al jaren, en het is een uitstekende methodiek om overzicht te houden van wat je aan het doen bent en wat je gaat doen. Maar hoe ga je dit toepassen op je dagelijks leven, en je privé projecten?

Scrum is voor mij zo’n mooi systeem dat ik het ook buiten mijn full-time baan toepas voor huishoudelijke klusjes, projecten , cursussen die ik wil doen of zien en boeken die ik wil lezen. Hiervoor hangt er ook een scrum bord op mijn kantoor, en ik kan iedereen aanraden om dit in zijn of haar woonkamer, kantoor, keuken of hobbykamer te plaatsen (als je er de ruimte voor hebt). Net als bij IT projecten schept het ook in je leven overzicht en een idee van je progressie. Maar hoe ziet zoiets er dan eigenlijk uit?

Begin met je roadmap

Een roadmap is een set aan doelen die je stelt. Dit zijn doelen die een aantal maanden tot een half jaar kunnen duren. Maak je doelen langer, en je raakt je focus kwijt is mijn ervaring. Een voorbeeld kan zijn: ‘Ik wil de komende 6 maanden een gesprek in het Spaans kunnen voeren’. Dan heb je een aantal Spaanse lessen of videocursussen die je hiervoor kan volgen. Ik zal niet ingaan op waar je het beste een Spaans les kan volgen. Hier kom je vast wel uit. En zo kan je roadmap uit meerdere van dit soort doelen bestaan. In mijn geval staan Spaans leren, een app in Vue bouwen, gitaarspelen, daytraden en sneller lezen (speed reading) op mijn roadmap voor de komende tijd. Het voordeel van een roadmap is dat het je een gevoel van richting geeft.

Opsplitsen in wekelijkse doelen

Het nadeel van een roadmap is dat het al snel overweldigend kan aanvoelen. Als ik alleen ‘Gitaarspelen’ of ‘Cursus X van gitaarspelen’ op mijn roadmap heb staan, dan kan het zomaar zijn dat dit wat te groot is. Het is de reden waarom veel cursussen wel worden aangeschaft, maar niet worden afgerond. En boeken wel worden gekocht, maar vervolgens op een boekenplank terecht komen om nooit gelezen te worden. Self help wordt shelve help.

Je roadmap kan groot en intimiderend overkomen. Focus je daarom met wekelijkse en dagelijkse doelen op een trap trede in plaats van de hele trap.

Focus je daarom op een trap trede in plaats van de hele trap. Doe dit door bijvoorbeeld elke week één les gitaarspelen te doen. Zo houd je het ‘behapbaar’. Als je 20 lessen van een uur moet volgen denk je misschien ‘waar haal ik de tijd vandaan?’. Maar een uurtje per week is te overzien. In minder dan een half jaar heb je je cursus afgerond.

De macht der gewoonte

Wie Macht der gewoonte van Charles Duhigg heeft gelezen weet dat een gewoonte wordt geschept door er elke dag aan te werken. Een gewoonte begint bij een cue. Dit kan bijvoorbeeld een vast moment op de dag zijn waarin je besluit te werken aan je doel. Vervolgens is er de routine. Dit is simpelweg het daadwerkelijk werken aan je doel. En uiteindelijk dient er een beloning te zijn. Dit is een stimulans wat ervoor zorgt dat je ditzelfde de volgende dag ook doet.

Dus bijvoorbeeld: Ik ga elke dag om 8 uur ’s avonds (de cue) een half uur gitaarspelen waarin ik de theorie van mijn gitaarles probeer toe te passen (de routine). Wanneer ik hiermee klaar ben heb ik wat ontspanning gehad en ga ik een kwartiertje gamen (reward).
De boodschap is dus dat het zinvol is om elke dag aan je doel te werken. Bonuspunten als dit dagdoel bijdraagt aan je weekdoel.

Gamification

Het hierboven beschreven systeem (en alles in het leven wat mij betreft) is het leukste als je er een spel van maakt. Houd daarom bijvoorbeeld een streak bij. Als je zes dagen op rij je doelen hebt gehaald, beloon jezelf dan de zevende dag met uit eten gaan, of gezellig naar de bioscoop. En houd je hoogste streak ook bij. Zo heb je hierin ook weer iets om naar te streven.

Een whiteboard, zodat je elke dag wordt herinnerd aan jouw korte en lange termijn doelen.

Een manier om aan je doelen te werken is om de horizon app te gebruiken. Deze app maakt het formuleren en bereiken van je doelen eenvoudiger, omdat je elke dag een reminder krijgt: ‘heb je al aan je doelen gewerkt?’. Nieuwsgierig? Bekijk dan hier de horizon app.

1 Reactie

  1. graliontorile

    Great write-up, I am regular visitor of one’s blog, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *